Skip to main content

“Receta e Kumpirit” plus 7 more Kuzhina Shqiptare

“Receta e Kumpirit” plus 7 more Kuzhina Shqiptare


Receta e Kumpirit

Posted: 17 Jan 2017 07:57 AM PST

The post Receta e Kumpirit appeared first on Kuzhina Shqiptare.

Byrek i shpejtë

Posted: 17 Jan 2017 06:02 AM PST

The post Byrek i shpejtë appeared first on Kuzhina Shqiptare.

Kek çokollade

Posted: 17 Jan 2017 03:08 AM PST

The post Kek çokollade appeared first on Kuzhina Shqiptare.

Katrorka kremoze me kokos

Posted: 17 Jan 2017 12:57 AM PST

The post Katrorka kremoze me kokos appeared first on Kuzhina Shqiptare.

Rolatë me mjedra

Posted: 16 Jan 2017 09:07 PM PST

The post Rolatë me mjedra appeared first on Kuzhina Shqiptare.

12 hapat e ushqyerjes së shëndetëshme

Posted: 16 Jan 2017 09:07 PM PST

Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon 12 hapa për një ushqyerje sa më të shëndetëshme. Ja cili është konsumi i duhur i kripës, zarzavateve dhe frutave.

1. Konsumo një diete ushqyese të bazuar në ushqime të ndryshme me origjinë kryesisht bimore se sa shtazore.
2. Konsumo gjatë ditës bukë, drithëra, oriz, ose patate.
3. Konsumo llojshmëri zarzavatesh e frutash disa herë në ditë (së paku 400 gr në ditë), mundësisht të freskëta dhe të prodhuara lokalisht.
4. Mbaj peshën trupore në limitet e rekomanduara (një IMT tek 20-252)., duke mbajtur nivele të moderuara të aktivitetit fizik, çdo ditë IMT ose BMI = Pesha (kg)/gjatësia 2 (m).
5. Mbaj nën kontroll konsumin e yndyrnave (jo më shumë se 30% të energjisë ditore) dhe zëvendëso yndyrnat më të ngopura me vajrat vegjetale të pangopura si margarina të lehta.
6. Zëvendëso mishin me dhjamë dhe prodhimet e mishit me bizele, bishtajore, thjerrëza, peshk, pule, ose mish pa dhjamë.
7. Përdor qumësht dhe nënproduktet e tij (qumësht të prerë, salcë kosi, kos djathë e gjizë, që kanë sasi të pakta yndyre dhe kripë.
8. Zgjidh ushqime që janë me përmbajtje të pakët sheqeri, dhe konsumo sheqer me kursim, duke pakësuar frekuencën e pijeve me sheqer dhe ëmbëlsirave.
9. Zgjidh një dietë me sasi të pakët kripe. Konsumi total i kripës nuk duhet të jetë më shumë se një lugë çaji (6 gr) në ditë, duke përfshirë kripën në bukë dhe ushqimet e konservuara. Duhet përdorur kripë e jodizuar.
10. Nëse konsumoni alkool, kufiri i konsumit duhet të jetë jo më shumë se 2 pije (secila të përmbajë 10 gr alkool) në ditë.
11. Përgatisni ushqimin në mënyrë të sigurt dhe higjienikisht pastër. Zieni, piqni, apo gatuani me avuj, ose mikrovalë për të pakësuar sasinë e yndyrnave shtesë.
12. Nxisni ushqyerjen vetëm me qumësht gjiri. Ushqyerja me gji të vazhdojë gjatë vitit të parë të jetës./shije

The post 12 hapat e ushqyerjes së shëndetëshme appeared first on Kuzhina Shqiptare.

5 ushqimet që duhet të konsumoni në janar

Posted: 16 Jan 2017 09:07 PM PST

Ashtu si përcaktojmë synimet për vitin e ri, duhet të vendosim disa objektiva edhe për organizmin tonë. Dhe për ta arritur këtë, duhet të përcaktojmë një regjim ushqimor të balancuar.

Sigurisht që çdo organizëm ka nevojat e tij specifike ju ofron një shportë të pasur që nuk mund të mos ju tundojë.

Preshi:

Preshi është një perime tipike dimërore, i pasur me vitaminë C, hekur dhe fibra.
Njihet për vetitë e tij diuretike, laksative dhe anti-septike. Të gjitha këto e bëjnë ushqimin ideal për të luftuar anemitë e ndryshme, infeksionin urinar , bronkitin, gurët në veshka dhe për të ulur nivelin kolesterolin e keq në gjak.
Preshi është shumë i shijshëm , ju mund ta hani në supë dhe gjellë, por edhe të pagatuar.

Rrepat:

Fatmirësisht rrepat gjenden në tregun shqiptar gjatë gjithë vitit, por studiuesit e ndryshëm rekomandojnë konsumin e tyre kryesisht gjatë dimrit.
Në këtë periudhë mund të gjeni rrepa më të shijshme dhe të freskëta. Janë të pasura me vitaminë C, fosfor, fibra, vitaminë B6, kalcium, magnez dhe potas. Që të ruani të gjitha vlerat e saj ushqyese , këshillohet që rrepa të hahet e pagatuar.

Lakra jeshile:

Vite më parë nuk dihej pothuaj asgjë për lakrën jeshile, por studimet e shumta kanë treguar që është një perime e shkëlqyer.
Lakra është e pasur me vitamina C, A dhe K, fibra dhe squfur. Konsumi i lakrës forcon sistemin imunitar dhe mëlçinë.
Është e dobishme për pastrimin e organizmit. Lakra përmban zeaksantinë dhe karotenoidë natyralë që mbrojnë shikimin.

Kivi:

Kivi është i pasur më fibra dietike dhe është një zgjedhje shumë e shëndetshme për diabetikët pasi ndihmon në kontrollin e nivelit të sheqerit.
Është i njohur si një furnizues i shkëlqyer i vitaminave C dhe K. Është i dobishëm në parandalimin e kollitjes, astmës dhe problemeve me jashtëqitjen (konstipacionin).

Mandarina:

Konsumi i rregullt i mandarinës rregullon qarkullimin e gjakut, përmirëson funksionimin e zemrës, ul nivelin e kolesterolit të keq dhe shërben si një antioksidant i fuqishëm për organizmin.
Vlen të ritheksojmë që mandarinat përmbajnë vitamina A dhe C, magnez, kalcium, kalium dhe fibra dietike.

The post 5 ushqimet që duhet të konsumoni në janar appeared first on Kuzhina Shqiptare.

Sallatë mimoza

Posted: 16 Jan 2017 09:07 PM PST

The post Sallatë mimoza appeared first on Kuzhina Shqiptare.

loading...

Lexo edhe:

Postimet e fundit






Popular posts from this blog

Trajta e shquar dhe e pashquar e emrit

  Trajta e shquar dhe e pashquar e emrit Trajta themelore e emrit është rasa emërore e pashquar.  Nga trajta themelore ose parësore i fitojmë format e tjera gramatikore të emrit (trajtat). Emrat , si në njëjës ashtu edhe në shumës, përdoren në dy trajta: a) në trajtë të pashquar dhe b) në trajtë të shquar shquar. Emri në trajtën e pashquar tregon qenie, sende ose dukuri në përgjithësi, në mënyrë të papërcaktuar. P.sh.: një nxënës, një punëtor, një mendim , një mace, një laps etj. Emri në trajtën e shquar tregon qenie, sende ose dukuri të tjera, të veçuara nga gjërat e tjera të llojit të vet. P.sh.: nxënësi, punëtori, mendimi, macja, lapsi etj.   Formë përfaqësuese (bazë) e emrit është trajta e pashquar, numri njëjës, rasa emërore : djalë, vajzë, shkollë, lule, letër, njeri, kompjuter, lepur, qen, piano etj. Trajta e shquar e emrit formohet duke i pasvendosur formës përfaqësuese nyjën shquese, përkatësisht mbaresën: a) për emrat e gjin

Ese të ndryshme shqip

Ese dhe Hartime '' Ese dhe hartime të ndryshme shqip dhe anglisht '' Ndalohet rreptësisht kopjimi dhe postimi në një faqe tjetër.  Redaksia Rapitful ka lexuar disa ankesa në emailin e saj të bëra nga disa arsimtarë dhe profesorë ku janë ankuar se nxënësit po i kopjojnë esetë dhe hartimet nga faqja Rapitful dhe me ato ese apo shkrime po prezantohen gjatë shkrimit të eseve dhe hartimeve. Pra redaksia Rapitful kërkon nga nxënësit që të mos kopjojnë esetë dhe hartimet dhe me to të prezantohen para mësimdhënësve por le të jenë këto ese vetëm si një udhërrëfyes se si duhet të shkruhet një ese apo hartim dhe asesi të kopjohen. Ju faleminderit për mirëkuptim. Ese dhe hartime do te shtohen vazhdimisht keshtuqe na vizitoni prap. Nëse dëshironi Analiza letrare të veprave të ndryshme kliko mbi Analiza Letrare Kliko mbi titullin që ju intereson Ese për Diturinë   Për Mjekët! Fakultetet e sotme po kryhen me teste 6 arsye për të mos studiuar mjekësinë P

Tekste shqip: ““Ah Kjo Rruga E Gurbetit” - Shaqir Cërvadiku & Fatjon Dervishi” plus 21 more

Tekste shqip: ““Ah Kjo Rruga E Gurbetit” - Shaqir Cërvadiku & Fatjon Dervishi” plus 21 more “Ah Kjo Rruga E Gurbetit” - Shaqir Cërvadiku & Fatjon Dervishi “Du Me T'pa” - Gjyle Qollaku Nora Istrefi “Kercejna” - Sabiani Feat. Denis Taraj Getoar Selimi “Du Me T'pa” - Lori Bora Zemani “Million” - Melissa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

Show more